Golf 4 Klub Polska
Witam,
Ostatnimi czasy zacząłem rozmyślać na temat założenia tempomatu do mojej "strzały" ale czytając różne posty na różnych forach okazało się że nie jest to takie proste i oczywiste. O ile do wersji TDI problemu nie ma to do benzyn już jest (różne roczniki, rózne wersje silnika itd..).. dlatego też wystosowuję prośbę do chętnych, którzy chcą podać pomocną dłoń w tej materii aby podpowiedzieli mi głównie w kwestii czy jest wogóle taka możliwość w moim modelu i o podpowiedzeniu gdzie i jak podłączyć przewody (chodzi mi o sferę podszybia).
Z góry dzięki!
Golf IV Basis
2002r
1.6 16V AZD
Znalazłem rozwiązanie zagadki:
pin 2 z manetki do sterownika silnika pin 75
pin 3 z manetki do sterownika silnika pin 57
piny 4 i 7 z manetki do sterownika silnika pin 38
pin 5 z manetki do sterownika silnika pin 76
pin 6 z manetki do bezpiecznika nr 5 w panelu bezpieczników pod kierownicą.
Znalazłem w wersji angielskiej PDF opisujący podłączenie manetki do sterownika silnika różnych wersji silnikowych i tak jak powyżej należy podłączyć. Myślę że będzie ok
Z opisu wynika że będą to puste piny czyli należy stworzyć okablowanie podłączając manetkę.
Też takie info znalazłem na forum golfa nawet zapytałem, trzeba będzie jeszcze dla pewności vagiem sprawdzić czy włącza się opcja i czy widać to w blokach pomiarowych
A więc podjąłem wyzwanie i postanowiłem urzeczywistnić pomysł... no i działa także powyższe wpisy opisujące piny i podłączenie są prawidłowe. Życzę powodzenia w realizacji podobnego pomysłu. W razie pytań, chętnie podpowiem.
Do 1.9 TDI z 2000 r. stary silnik bez pompo-wtrysków 110KM, można włożyć tempomat ?
Pewnie że można..
300km jest w zasięgu każdego TDI.
Czip tuning, Porting, Wtryskiwacze, Fmic, Tip, GTB, Hybrydy. Wzmacnianie dwumasowych kół. Hamownia dynomet 4x4. Przygotowanie od podstaw auta na 1/4 mili.
Chcesz być w czołówce pisz na PW. >>>Mazowieckie<<<
@Eizon jaki jest koszt takiego zabiegu ?
Co muszę kupić ?
Z góry dzięki za informacje.
Panowie, napiszecie co muszę zakupić do mojego pojazdu, żeby zabierać się za montaż tempomatu ?
Z tego co wiem, nie mam tam komputera pokładowego, nie wiem czy jest wyznacznikiem .. ?
Auto z którego roku masz din2pin?
@Chrzanek 2000 r.