Ogłoszenie


#1 2017-07-04 21:35:26

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Witam,
chciałbym kupić licznik 1/2 fis od angola do diesla wyskalowany do 160 mil. Czy można przełożyć tarczkę prędkościomierza od mojego starego licznika bez fisa? Czy kontrolki będą się pokrywać?
Druga sprawa to czy wskazania przebiegu można zmieć z mil na kilometry?

Z góry dzięki za pomoc.


TDI

Offline

 

#2 2017-07-04 22:06:43

 jarazm

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 2014-01-27
Posty: 137
Punktów :   11 
Silnik :: 1.9 TDI AGR
Moc [KM] :: 90
Rok :: 2000
Imię :: Jarosław

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Można przełożyć tarczkę. Tak kontrolki będą się pokrywać.Można zmienić  z mil na kilometry jeżeli wgrasz wsad od europejczyka

Offline

 

#3 2017-07-05 21:01:10

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

A jak jest z immo? Mój jako, że jest z 2000 roku ma immo 2, a po czym poznać, że licznik ma immo2 a nie immo 3?


TDI

Offline

 

#4 2017-07-05 22:16:58

 jarazm

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 2014-01-27
Posty: 137
Punktów :   11 
Silnik :: 1.9 TDI AGR
Moc [KM] :: 90
Rok :: 2000
Imię :: Jarosław

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Licznik z immo 2 można poznac po końcowych nr np 1J0 920 825
-1j0 to skrót do MK4 (Golf 4)
-920 ma CAN , 919 nie ma Can
-825 , 8 to tarcze europejskie, 2 to 1/2 Fis, 5 to immo 2
A tu temat do wnikliwego przestudiowania strona po stronie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= … sc&start=0
Powodzenia 

Offline

 

#5 2017-07-06 01:48:21

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Dzięki! Jak ogarnę to pochwalę się w temacie o moim gulfie
pozdrawiam!


TDI

Offline

 

#6 2017-07-06 21:27:38

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Jeszcze tylko pytanko o przewody z manetki do licznika. Kiedyś montowałem licznik full fis bez can z zielonym podświetleniem w passku b5 z 97 roku i pamiętam, że za te kabelki zapłaciłem chore pieniądze w ASO VW. Czy można zastosować jakiś zamiennik, np. same kable i takie konektorki: http://allegro.pl/konektor-pin-zenski-v … 7736.html?

Czy instrukcja od passata pokrywa się z golfem? taka jak tu: http://forum.vw-passat.pl/threads/52106 … t-3B-i-3BG   

Rozumiem, że mój golf rocznik 2000, pierwsza rej 11.2000 ma na bank immo 2?

Właśnie szukam odpowiedniego licznika na allegro i olx

Dzięki za pomoc pozdrawiam!

Cytat z forum passata (w/w link) dotyczacy programowania licznika immo2 metodą vag-com:
II SOFTWARE 3B
W 3B mamy immo1 w zegarach z zielonym podświetleniem oraz immo2 w zegarach niebieskich. W przypadku immo1 napiszę tylko metodę z VAG-Comem dopasowania licznika i kluczy.
Procedura dopasowania licznika z użyciem VAG-Coma jest taka sama dla immo1 oraz immo2. W przypadku immo1 i immo2 nie musimy wymieniać transponderów na nowe, można je kodować wielokrotnie. Przy Immo1 to stosuje się transpondery Megamos ID13, a przy Immo2 Megamos Crypto48.
Procedura wygląda tak:
Łączymy się z licznikiem [17] i wprowadzamy spisane ze starego licznika kodowanie. To samo robimy z CAN Gateway [19]( jeżeli jest).
Ponownie łączymy się z licznikiem [17] i wybieramy Adaptację [10]. Wpisujemy numer kanału 00, następnie [Read], [Save], [Done, go back], [Close Controller]. Wyłączamy zapłon i włączamy ponownie za ok pół minuty ale nie uruchamiamy silnika.
Teraz trzeba dopasować klucze.
Łączymy się z licznikiem, logujemy się za pomocą pinu nowego licznika w formie 0XXXX. Wybieramy Adaptację [10], kanał 21, wpisujemy 0 i zatwierdzamy. Następnie wpisujemy liczbę kluczy, które chcemy dopasować i zatwierdzamy oraz opuszczamy adaptację i VAG-Com. Klucz w stacyjce powinien się już dopasować, lampka immo gaśnie. Wyciągamy klucz i wkładamy następny, lampka immo znów zgaśnie i znów powtarzamy ten krok aż dopasujemy wszystkie klucze. Uruchamiamy silnik ostatnim dopasowanym kluczem.
To wszystko.


Rozumiem, że tak samo mozna zaprogramować licznik immo 2 do golfa? Wtedy będzie też pokazywał w jednostkach metrycznych?

Ostatnio edytowany przez lukis (2017-07-06 21:46:26)


TDI

Offline

 

#7 2017-07-06 21:49:18

 jarazm

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 2014-01-27
Posty: 137
Punktów :   11 
Silnik :: 1.9 TDI AGR
Moc [KM] :: 90
Rok :: 2000
Imię :: Jarosław

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Ja rozcinałem kostkę ISO (chyba od radia) by je wyciągnąć . O taką :
https://images81.fotosik.pl/679/fa922c2cda7dfd65med.jpg
Prawie mam pewność , że to immo2 .Rozkoduj nr licznika (lub go podaj tutaj)
Lepiej na allegro bo łatwiej o zwrot.Na olx dużo śmiecia krąży i możesz nie odzyskać wtopionych pieniędzy
Przewody lutujesz,izolujesz,podwiązujesz małymi opaskami typu trytytka do obecnych wiązek z lekkim luzem
Co do instrukcji od Passata to muszę sie wczytać
Aha korzystałem z tego tematu  http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167341

Ostatnio edytowany przez jarazm (2017-07-06 21:50:31)

Offline

 

#8 2017-07-06 22:43:46

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Teraz czytam, że może być jakiś problem jeżeli licznik w aucie jest firmy motometr. Podobnież lepsze z VDO, z tego co widzę na allegro więcej jest motometr.

Czy jeżeli w aucie jest motometr a kupie vdo lub na odwrót będę miał problem?

Im więcej czytam tym więcej problemów xD


TDI

Offline

 

#9 2017-07-06 23:00:39

 jarazm

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 2014-01-27
Posty: 137
Punktów :   11 
Silnik :: 1.9 TDI AGR
Moc [KM] :: 90
Rok :: 2000
Imię :: Jarosław

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

Tez tak miałem . Im wiecej czytałem tym wiecej pytan było    Ja miałem vdo bez fis  a zamieniłem na motometer 1/2 fis. Niby vdo są łatwiejsze w obróbce . Az tyle doświadczenia nie mam w zmianach liczników . W związku z tym dostałem zatwardzenia by nie płacić nikomu za usługę i zaryzykowałem zmianę na własną rękę i udało się. Nawet transponderów nie musiałem kupować czystych.Zakodowałem stare klucze na starych pastylkach immo.

Offline

 

#10 2017-07-06 23:02:06

lukis

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2017-03-20
Posty: 34
Punktów :   
Silnik :: ATD
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2000

Re: Licznik 1/2fis angol - wymiana tarczki prędkościomierza ze starego

To ja też tak zrobię. Dzięki za pomoc!!


TDI

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
golf4.pun.pl Biuro rachunkowe krotoszyn przewóz osób Niemcy polska rasa psa kanaryjski pies bojowy www.wielka-plyta.pl