Ogłoszenie

#1 2013-02-07 11:36:26

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Witajcie. mam wielki problem. kupiłem golfa IV 115km gdy zaczęły sie mrozy zaczął ciężko palić i dymić na niebiesko, byłem u mechanika i wymyśliś że by zmienić pierścienie, wymienił pierścienie, głowice oddał do regeneracji, pompo wtryski do sprawdzenia, zrobił wszystko jak nalaży jego zdaniem, niestety zrobiłem prawie 3000km samochód nadal dymi na niebiesko na zimnym silniku i ciężko pali, ale z tym paleniem jest taka sprawa. że bardzo krótko grzeją świece prawdo podobnie przez czujnik temperatury, kupiłem już 5 czujników i świece grzeją około 2 sekund, Pytanie do was. co może powodować to dymienie? i jak dobrać taki czujnik? bardzo prosze o pomoc

Offline

 

#2 2013-02-07 11:59:23

 kamil20392

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

Skąd: Małopolska
Zarejestrowany: 2011-09-18
Posty: 842
Punktów :   19 
Silnik :: TDI
Moc [KM] :: 110+
Rok :: 1998
Imię :: Kamil

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Świece były sprawdzane ? Niebieski dym to olej - pewnie spływa trochę po gładzi cylindra i przez zawory, ale jak dymi przez 2-3 sekundy, to raczej nie ma tragedii.

Ostatnio edytowany przez kamil20392 (2013-02-07 12:01:56)

Offline

 

#3 2013-02-07 12:02:01

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

tak były sprawdze. gdy odłocze wtyczke od czujnika temperatury cieczy chłodzącej. świece grzeją ponad 10 sekund. i samochód pali bardzo ładnie!

Offline

 

#4 2013-02-07 12:04:42

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Dymi do póki sie nie zagrzeje nawet i 5min

Offline

 

#5 2013-02-07 12:11:26

 kamil20392

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

Skąd: Małopolska
Zarejestrowany: 2011-09-18
Posty: 842
Punktów :   19 
Silnik :: TDI
Moc [KM] :: 110+
Rok :: 1998
Imię :: Kamil

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Jesteś pewien że to niebieski dym?równie dobrze może to być para wodna,przy obecnych temperaturach to jest normalne zjawisko

Offline

 

#6 2013-02-07 12:18:38

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Tak, z początku przez jakieś 4-5 min niebieski dym później para wodna. a jak sie już zagrzeje to nawet dymka nie puszcza

Offline

 

#7 2013-02-07 13:56:41

poolak2006

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-25
Posty: 164
Punktów :   
Silnik :: TDI

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Masz vaga ? weź podłącz i sprawdź te czujniki czy dobrze wskazują z rana czujniki temperatury powierza, paliwa oraz płynu chłodniczego powinny być podobne (margines około 5*C) dodatkowo należy porównać wskazania temperatury czujnika G2 i G62, później na rozgrzanym musisz porównać odczyty z G2 i G62 ... vagiem można też sprawdzić na ile ustawiony masz czas grzania świec.

Ostatnio edytowany przez poolak2006 (2013-02-07 14:03:44)

Offline

 

#8 2013-02-07 14:30:07

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Okej. spróbuje tak zrobić dam znać jaki efekt

Offline

 

#9 2013-02-07 17:59:06

 tukan1993

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

3303709
Skąd: Morąg
Zarejestrowany: 2013-02-01
Posty: 24
Punktów :   
Silnik :: 1,9 TDI
Moc [KM] :: 130
Rok :: 2000

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Ja u siebie miałem tak samo na VAG`u nic nie pokazało nawet wymieniłem pompowtryski i bez skutku okazało się że tłok wypalony musiałem blok wymieniac a koszt był spory w sumie 3tys. Ale to moze byc też co innego

Offline

 

#10 2013-02-07 21:48:38

poolak2006

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-25
Posty: 164
Punktów :   
Silnik :: TDI

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

tukan1993 napisał:

Ja u siebie miałem tak samo na VAG`u nic nie pokazało nawet wymieniłem pompowtryski i bez skutku okazało się że tłok wypalony musiałem blok wymieniac a koszt był spory w sumie 3tys. Ale to moze byc też co innego

Pierścienie były wymienione, więc co uważasz że mechanik wstawił zwalone tłoki ?

Offline

 

#11 2013-02-07 22:38:33

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Mechanik stwierdził że nie ma potrzeby wymiany tłoków,  wymienił pierścienie .

Offline

 

#12 2013-02-07 23:59:59

poolak2006

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-25
Posty: 164
Punktów :   
Silnik :: TDI

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

no o tym mówię że skoro robił pierścienie to tłoki też przejrzał

Offline

 

#13 2013-02-08 07:31:08

 tukan1993

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

3303709
Skąd: Morąg
Zarejestrowany: 2013-02-01
Posty: 24
Punktów :   
Silnik :: 1,9 TDI
Moc [KM] :: 130
Rok :: 2000

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

a jak palisz go na zimnym chodzi na wszystkich cylindrach?

Offline

 

#14 2013-02-08 09:35:19

 kutacso

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961004.gif

33554058
Skąd: Stargard Szczeciński
Zarejestrowany: 2011-09-08
Posty: 745
Punktów :   
Silnik :: 1.9 tDI
Moc [KM] :: 140
Rok :: 2000
Imię :: Mateusz

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Nagraj filmik i wstaw. Wtedy najlepiej ocenić.



kutacso

Offline

 

#15 2013-02-08 13:36:24

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

przez około 1 minute szarpie śilnikiem, zdaniem mechanika powodem jest to że świece praktycznie nie grzeją, byłem u następnego mechanika, Stwierdził że Dymi na niebiesko bo ma za dużą dawke paliwa, ma wgraną mape na 155km

Offline

 

#16 2013-02-09 01:02:43

poolak2006

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-25
Posty: 164
Punktów :   
Silnik :: TDI

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

to ja już nie wiem o co Ci chodzi ... raz piszesz że świece sprawdzone, teraz że nie grzeją to weź je wymień najpierw...

Offline

 

#17 2013-02-09 15:55:05

Goldi

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-01-01
Posty: 8
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

poolak2006 napisał....  to ja już nie wiem o co Ci chodzi ... raz piszesz że świece sprawdzone, teraz że nie grzeją to weź je wymień najpierw...
 

Napisałem że praktycznie nie grzeją, bo tak krótki sygnał jest na nie wysyłany, świece są nowe !

Ostatnio edytowany przez Goldi (2013-02-09 15:57:50)

Offline

 

#18 2014-11-05 13:23:00

 mateusz8494

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Ostrołęka
Zarejestrowany: 2014-11-02
Posty: 15
Punktów :   
Silnik :: 1.9
Moc [KM] :: 115
Rok :: 2000

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

tucan1993 ja mam tak samo i wlasnie nie chodzi na wszystkie gary? wiesz co to moze byc ? mam dokładnie tak samo jak on

Offline

 

#19 2017-04-03 22:32:31

bajar1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2017-04-03
Posty: 2
Punktów :   

Re: Ciężko pali na zimnym silniku TDI 115km

Witam.
Mam problem z moim golfem 1.9 TDI (AJM). Mianowicie kupiłem auto z 2 lata temu, ze znacznie podniesioną mocą. Na początku było wszystko ładnie, super itd. do czasu kiedy padło turbo.  Mechanik wymienił razem z turbem intercooler bo ponoć był nieoryginalny. Po wymianie zaczęło się białe dymienie przy odpalaniu silnika. Gdy jest zimno temp poniżej 0st to silnik ciężko uruchomić. Trzeba go kręcić kilkanaście sekund a gdy już odpali to chmura białego gryzącego, śmierdzącego dymu. Czuć tak jakby niespaloną ropą. Gdy silnik się zagrzeje to nie ma najmniejszego problemu z odpalaniem. Kolega zmienił mi mapę na fabryczną lecz nic z tego. Drugi mechanik też rozkłada ręce. Wykluczam pompowtryski bo były sprawdzane (1 regenerowany ) uszczelki także, świece żarowe(wymienione), głowica była sprawdzana na mikropęknięcia, wałek rozrządu też ok. Nie mam pomysłu co to może być. Myślałem, że może to przepływomierz powietrza ale po włożeniu nowego dalej jest za duża masa powietrza bo około 400 zamiast jakichś 250. Nie wiem co to może być dlatego piszę i proszę o pomoc. Nagrałem filmik na yotube by można było zobaczyć. Oto link:https://www.youtube.com/watch?v=uaYHUGk8LnE&feature=youtu.be 
Pozdrawiam

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
golf4.pun.pl dj wesele wielkopolska Podziękowania dla rodziców przedszkole Piła Prawnik Poznań pomocneforum