Ogłoszenie

#1 2013-06-11 11:59:28

czarnaperła

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-06-11
Posty: 223
Punktów :   
Silnik :: 1.6
Moc [KM] :: 101
Rok :: 1999
Imię :: Czarna Perła

Mam komputer pokładowy czy nie?

Witam, jak to sprawdzić?
Mam Golfa wersja z ABS. Rocznik 1999, 1.6 benz SR 101KM.
I pole ekranowe pod-między zegarami, tam się powinno wyświetlać temperatura i aktualne spalanie i różne komunikaty. Na tym polu nic mi się nie wyświetla, mam komp pokładowy czy w ogóle nie?
Pozdrawiam
czarnaperla

Ostatnio edytowany przez czarnaperła (2013-06-11 12:02:04)

Offline

 

#2 2013-06-11 12:29:45

 Fifty

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

12493917
Skąd: Łęczna
Zarejestrowany: 2012-11-07
Posty: 197
Punktów :   
Silnik :: 1.4 16V
Moc [KM] :: 75KM
Rok :: 1999
Imię :: Paweł

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

z tego co się orientuję to w przełączniku od wycieraczek na końcu powinien być przycisk od przełączania takich parametrów i to zależy od tego czy ten przycisk jest czy nie


1) Skoda Favorit 1.3 54KM 92'
2) Rover 416Si 1.6 16V 113KM 97'
3) VW Golf MK4 1.4 16V 75KM 99r
http://www.golf4.pun.pl/viewtopic.php?id=4898

Offline

 

#3 2013-06-11 12:58:30

 Kajor

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

7297054
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2011-05-18
Posty: 2140
Punktów :   86 
Silnik :: 2.8
Imię :: Kajetan

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Wyświetlacz środkowy pod lampkami ostrzegawczymi (jeśli jest) obsługuje FIS, a zwykłe MFA jest wyświetlane na prawym wyświetlaczu LCD.


Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być sześć.

Offline

 

#4 2013-06-11 13:14:07

Lukasz1306

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

949572
Zarejestrowany: 2011-06-07
Posty: 376
Silnik :: 1.9 TDI
Moc [KM] :: 90
Rok :: 2000
Imię :: Łukasz

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

a jak sie zmieni manetkę to można aktywować ten MFA?

Offline

 

#5 2013-06-11 13:18:14

czarnaperła

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-06-11
Posty: 223
Punktów :   
Silnik :: 1.6
Moc [KM] :: 101
Rok :: 1999
Imię :: Czarna Perła

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Z góry tylko mam taki do przesuwania (do czego on jest) a tak to żadnych przycisków na manetce...
A czy wersję bez kompa pokładowego mają w ogóle te wyświetlacze czy są zaślepione? czy wszystkie mają. A jak nie ma kompa to coś sie tam wyświetla? np. żeby zatankować..

Offline

 

#6 2013-06-11 13:19:18

 leon9022

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422960990.gif

7133108
Skąd: Białsytok
Zarejestrowany: 2012-11-22
Posty: 1278
Punktów :   17 
Silnik :: 2.8 v6 4M
Moc [KM] :: 204
Rok :: 2001
Imię :: Konrad

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Masz Tutaj manetkę w której jest zaznaczony przycisk do komputera. Jeśli jest brak jego to komputera nie masz.

http://images48.fotosik.pl/723/c58c41d116d393e5med.jpg

A Tu liczniki. Jeśli masz zwykły MFA to spalanie i reszta opcji jest pokazywane z lewej strony.
http://images43.fotosik.pl/1862/6e7ac5993c680203med.jpg

Jeśli masz FIS to środkowy wyświetlacz pokazuje.
http://images38.fotosik.pl/2074/c5a80d9855b9230fmed.jpg

Ostatnio edytowany przez leon9022 (2013-06-11 13:23:47)



Pomogłem? Daj plusa!
http://images69.fotosik.pl/145/6488305a59fe7b4am.jpg

Offline

 

#7 2013-06-11 13:22:39

 leon9022

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422960990.gif

7133108
Skąd: Białsytok
Zarejestrowany: 2012-11-22
Posty: 1278
Punktów :   17 
Silnik :: 2.8 v6 4M
Moc [KM] :: 204
Rok :: 2001
Imię :: Konrad

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

ten przełącznik na manetce u góry jest do ustawiania szybkości wycieraczek, jeśli nie masz kompa to nic nie wyświetla



Pomogłem? Daj plusa!
http://images69.fotosik.pl/145/6488305a59fe7b4am.jpg

Offline

 

#8 2013-06-11 13:23:05

czarnaperła

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-06-11
Posty: 223
Punktów :   
Silnik :: 1.6
Moc [KM] :: 101
Rok :: 1999
Imię :: Czarna Perła

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Wychodzi na to że nie mam
płakać czy się cieszyć ????????
można go jakoś zamontować?
a na marginesie to co to przy zegarze zaznaczyłeś, co to jest MFA i FIS?
Ja tam gdzie zegar, mam tylko zegar ;-)

Offline

 

#9 2013-06-11 13:30:14

 leon9022

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422960990.gif

7133108
Skąd: Białsytok
Zarejestrowany: 2012-11-22
Posty: 1278
Punktów :   17 
Silnik :: 2.8 v6 4M
Moc [KM] :: 204
Rok :: 2001
Imię :: Konrad

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

płakać czy się cieszyć ??????  Każdy kto lubi mieć informacje o spalaniu, czasie jazdy, i przebytym odcinku powinien to mieć jest to takie udogodnienie dla kierowcy.
można to jakoś zamontować? Pewnie że można, tylko spore koszta
MFA to licznik w którym środkowy wyświetlacz nie jest aktywny tylko tam gdzie godzina ten LCD.
FIS to licznik w którym informacje o spalaniu, otwartych drzwiach i tak dalej są wyświetlane na środku.
Najbogatszą wersją jest Pełen FIS bo wyświetla on sporo więcej informacji, otwarte drzwi, rezerwa, brak płynu spryskiwaczy, wymiana klocków i tak dalej dużo tego jest



Pomogłem? Daj plusa!
http://images69.fotosik.pl/145/6488305a59fe7b4am.jpg

Offline

 

#10 2013-06-11 13:32:15

czarnaperła

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Zarejestrowany: 2013-06-11
Posty: 223
Punktów :   
Silnik :: 1.6
Moc [KM] :: 101
Rok :: 1999
Imię :: Czarna Perła

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Poszedł punkt, dzięki

Offline

 

#11 2013-06-11 16:46:40

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

W aucie z 1999 roku  może być problem montażem FIS , zależy czy produkowane po sierpniu, czy przed.

Offline

 

#12 2017-08-12 15:42:03

 Niras

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Trójmiasto
Zarejestrowany: 2016-11-26
Posty: 20
Punktów :   
Silnik :: 1.4 16V
Moc [KM] :: 75
Rok :: 2004

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Lekko odświeżę temat, ponieważ po przeczytaniu posta zastanawiam się jak przerobić wyswietlacz, żeby było wyświetlane spalanie. Osobiscie posiadam licznik MFA, ale nie posiadam żadnych dodatkowych przycisków na manetce, więc jedyny co mi się wyświetla po lewej stronie to godzina. Teraz pytanie, co muszę dokładnie zrobić, aby komputer pokładowy zaczął działać ? (bo pewnie wymiana manetki na taką z przyciskami byłaby zbyt prostym rozwiązaniem)

Offline

 

#13 2017-08-20 19:30:38

 lukker

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1240164987.gif

2470384
Skąd: Starachowice/Kielce
Zarejestrowany: 2011-08-23
Posty: 3992
Punktów :   121 
Silnik :: 1,9 TDI AHF
Moc [KM] :: 110
Rok :: 1999
Imię :: Łukasz

Re: Mam komputer pokładowy czy nie?

Wymiana całego licznika na taki obsługujący funkcję.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
choinki sztuczne zaproszenia na komunię zaproszenia na ślub wzory zaproszenia na komunię wzory zaproszenia na zamówienie Biuro rachunkowe krotoszyn przewóz osób Niemcy polska rasa psa kanaryjski pies bojowy www.wielka-plyta.pl