Ogłoszenie

#1 2017-08-26 12:57:15

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Climatronic

Panowie pordzcie cos. Klima przestała dzialac nagle. W serwisie chca mnie skroic na 900 PLN (chyba ich popie...   )   znalezli dwie nieszczelnosci na laczeniach 1 kolo osuszacza druga pomiedzy grodzia a silnikiem i podobno sprezarka sie nie zalacza (jestem w stanie w to uwierzyc bo gdy wciskam AC w kabinie to obroty silnika zazwyczaj spadaly pod obciazeniem sprezarki co dalo sie uslyszec, a teraz tego nie ma) diagnoza: sprzeglo sprezarki do wymiany. Czynnik podobno jest bo podlaczali stacje diagnostyczna. To co sprawdzilem wentylatory oba dzialaja, prad we wtyczce 2 pinowej ktora dochodzi do sprezarki 9 V (nie za malo?) Chce jeszcze spr. sprezarke na krotko ale nie wiem czy jej nie uszkodze gdy wepne kabelki odwrotnie (polaryzacja moze byc inna).

Offline

 

#2 2017-08-26 17:09:08

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Dwa kabelki z żarówką, jeden dajesz na masę ( - ) a drugim "macasz" wtykę do sprężarki gdzie zaświeci tam jest ( +).
Sprzęgło klimatyzacji spokojnie wymienisz sam jeśli choć coś trochę robisz przy aucie. Nie trzeba demontować sprężarki.
Odczytać oznaczenie sprężarki, po numerze dobrać sprzęgło.
Nieszczelności - tu może być full padaka ale dobrze że na łączeniach - więc tylko uszczelnienia.
O ile przy osuszaczu dostęp w miarę ok, o tyle na grodzi kabinowej może być trochę pieprz...enia, ale też do ogarnięcia...
Przy tym zabiegu wymieniaj od razu osuszacz, bo układ i tak zostanie opróżniony z czynnika. A jeśli są nieszczelności to jest i wilgoć...
Fajne określenie: wykryto nieszczelności i czynnik podobno jest                  sorry!!!
Są nieszczelności - więc czynnika jest bardzo mało lub prawie wcale...
900 PLN w ASO - nie śmiej się. Takie są ceny za ASO... a przy różnicy wyceny do 200 PLN wybrał bym ASO.
Chyba że Ci to zrobi warsztat specjalizujący się w klimie - w niższej cenie, a nie warsztat dla którego klima i wulkanizacja to dodatek.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#3 2017-08-26 17:27:22

 kane

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

Zarejestrowany: 2014-10-25
Posty: 2919
Moc [KM] :: wystarczy
Rok :: 2002
Imię :: polonista

Re: Climatronic

TataNka napisał:

... 900 PLN w ASO - nie śmiej się. Takie są ceny za ASO... a przy różnicy wyceny do 200 PLN wybrał bym ASO.
Chyba że Ci to zrobi warsztat specjalizujący się w klimie - w niższej cenie, a nie warsztat dla którego klima i wulkanizacja to dodatek.

Dokładnie jest tak jak piszesz-serwis ma swoje ceny i nikt/nic tego nie zmieni aczkolwiek jak ja tam się udaję to zawsze muszę co najmniej 2 tygodnie szybciej rezerwować termin.Niby w PL bida, naród qrw..je na ceny serwisu a bardzo byście się zdziwili ile osób jeździ do serwisu (nawet takimi starymi autkami jak moje) zwłaszcza teraz-okres wakacyjny.Ot dam przykład-ostatnio wymieniałem tam rozrząd na ory łącznie z paskiem wielorowkowym oraz jego napinaczem i musiałem czekać prawie 3 tygodnie (ceny nie podam bo zaraz dostaniesz czkawki).Teraz mam spokój na 7 lat lub 90kkm.

Co do osuszacza to na bank jest już do wymiany bo jest nieszczelność i nie będzie już spełniał swojej roli.Do tego kolego "tyski1" dolicz koszt sprawdzenia szczelności azotem oraz ponownie napełnienie czynnikiem R134a i suma się uzbiera.

Ostatnio edytowany przez kane (2017-08-26 17:45:20)

Offline

 

#4 2017-08-26 17:57:03

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

OK tylko ja nigdzie nie napisałem że byłem w ASO    Byłem w serwisie Boscha, mają b.dobre opinie na necie, specjalizują się miedzy innymi w klimatyzacjach. Czy u nas w Golfach występuje sprzęgło elektromagnetyczne czy sztywne?? Jeżeli sprawdzę sprężarkę na krótko i będzie działać znaczy sprzęgła nie wymieniać tylko szukać gdzie indziej przyczyny?? A co do samego napięcia na wtyczce czy tam nie powinno być 12~13 V??

Offline

 

#5 2017-08-26 18:40:14

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Elektromagnetyczne, przecież naciskasz przycisk - prąd płynie i załącza sprężarkę...
Sprawdzić trzeba układ jako całość... skąd Wiesz że sprężarka się nie zatarła, czy to tylko sprzęgło...
Na krótko sprężarka przy sprawnym sprzęgle zadziałać powinna.
ASO ma osprzęt do sprawdzenia, jak i dedykowany warsztat do klimy... reszta to czarodzieje i wróżki...
Skoro to serwis Boscha to ich sprężarka na 99% - chyba że poprzedni posiadacz coś wymieniał... dadzą sobie radę.
Powodzenia.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#6 2017-09-03 19:29:17

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Sprzęgło wymienione (okazało się że w środku było pęknięte w 3 miejscach), osuszacz również, dwie nieszczelności na łączeniach także, natomiast pokazała się 3 nieszczelność na rurce od skraplacza. Sprężarka już się załacza.Panowie z Boscha pytają czy tą 3 nieszczelność na rurce mają pospawać czy wymienić chłodnice (zalecają drugą opcje). Zdecydowałem że wymienie chłodnice na nową tylko kłopot jakiej firmy wybrać?? Czytałem na różnych forach i nie ma konkretnego typu, NRF, Termotec, Nissens każda jest zarówno chwalona jak i negowana. Drozszej raczej nie biore pod uwage. Doradzcie jaka wybrac.

Offline

 

#7 2017-09-04 07:49:46

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Polecicie jakąś sprawdzoną marke. Jutro jestem umowiony na wymiane.

Offline

 

#8 2017-09-04 16:29:02

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Bierz która Ci pasuje.
Fora mają to do siebie, że jak wiele osób chwali to tak samo wiele gani jakiś produkt.
A mechanicy Boscha co Ci rekomendują ??


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#9 2017-09-04 16:41:19

 kane

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

Zarejestrowany: 2014-10-25
Posty: 2919
Moc [KM] :: wystarczy
Rok :: 2002
Imię :: polonista

Re: Climatronic

TataNka napisał:

... A mechanicy Boscha co Ci rekomendują ??

" Drozszej raczej nie biore pod uwage. ... "-tutaj już masz jasną odpowiedź.

Offline

 

#10 2017-09-04 16:48:01

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Ale coś mi tu swądem leci... To teraz na nowo będzie układ opróżniany ??
W takim razie nowy osuszacz będzie do "D"... coś mi to ogólnie nie teges...
A skoro nie bierzesz pod uwagę nic droższego to bierz co Ci kasą odpowiada, ale skoro Cie stać na serwis Boscha... to różnica 200zł - przykładowo, to pikuś.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#11 2017-09-04 17:47:17

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

TataNka napisał:

Ale coś mi tu swądem leci... To teraz na nowo będzie układ opróżniany ??
W takim razie nowy osuszacz będzie do "D"... coś mi to ogólnie nie teges...

Dlaczego uważasz że osuszacz będzie do D...??
Czyli po każdym opróżnieniu układu należy wymienić osuszacz??

Offline

 

#12 2017-09-04 18:03:35

 kane

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961052.gif

Zarejestrowany: 2014-10-25
Posty: 2919
Moc [KM] :: wystarczy
Rok :: 2002
Imię :: polonista

Re: Climatronic

tyski1 napisał:

... Czyli po każdym opróżnieniu układu należy wymienić osuszacz??

Gdyby tak było, to musiałbym go co 2 lata wymieniać (robię serwis klimy łącznie z testem szczelności).Osuszacz wymienia się w każdym przypadku rozszczelnienia układu, bo on jest sterylny bodajże do 30 minut.
Tak jak myślałem--->  http://www.klimatyzacja-samochodowa.com … ochodowej/

Ostatnio edytowany przez kane (2017-09-04 18:06:30)

Offline

 

#13 2017-09-04 20:34:33

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Tatanka może mieć racje, bo skoro teraz układ jest pusty i mam nieszczelność więc osuszacz chłonie wilgoć tym bardziej gdy jutro będą ściągać chłodnice. Ale plus jest taki że w komplecie z chłodnica nową jest także osuszacz.

Offline

 

#14 2017-09-05 05:59:55

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Oczywiście że mam rację. Ostatnie dwa dni wybitnie deszczowe, układ rozszczelniony. Więc osuszacz na 100% "wypił" z atmosfery tyle wilgoci że z układu ani grama więcej nie wypije.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#15 2017-09-08 17:08:30

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Clima już działa, jednak nie było potrzeby wymiany chłodnicy na nową, została stara jest sprawna. Panowie z serwisu Boscha błędnie obstawiali na początku jej wymianę, po ponownym odstawieniu im auta wymienili tylko jeszcze jeden oring przy chłodnicy (który ja im wskazałem, gdyż zauważyłem wyciek od spodu     ). Swoja drogą niby serwis Boscha, a wycieku sami nie zdiagnozowali, ale przynajmniej za ten drugi serwis i wymianę oringa nie wzięli nic. Stwierdzili że w ramach gwarancji     Chyba mała wtopka że to klient im znajduje wycieki i tak to potraktowali.
Podsumowując: wymienione (aż) 3     ringi, sprzęgło sprężarki, osuszacz, 1000 PLN mniej i działająca clima.
Dzięki TataNka z porady 

Offline

 

#16 2017-09-08 19:52:58

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Serwis Boscha, tam też pracują ludzie... Ale jednak wtopę mieli - rozwiązali temat godnie.
Wymieniali po raz kolejny osuszacz?? ( po poście z 4 września ).
Grunt że działa!
Pamiętaj że w zimie też załączamy klimę co jakiś czas, aby sprężarka się nie zastała.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#17 2017-09-08 20:47:41

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Nie wymienili bo stwierdzili ze nie było takiej potrzeby, wczesniej zwrocilem im na to uwage to powiedzieli ze jezeli stwierdza to za stosowne to zrobia to na swoj koszt. W koncu wymienili tylko oringi i kazali jezdzic gdyby cos jeszcze sie dzialo zeby dac im znac. Tak mysle ze chyba sam wymienie ten osuszacz...

Offline

 

#18 2017-09-09 10:35:50

 Crash

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2014-03-21
Posty: 214
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AJM
Moc [KM] :: 115

Re: Climatronic

TataNka napisał:

Pamiętaj że w zimie też załączamy klimę co jakiś czas, aby sprężarka się nie zastała.

Nie da się włączyć klimy poniżej kilku stopni.

Offline

 

#19 2017-09-09 11:54:20

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Crash napisał:

TataNka napisał:

Pamiętaj że w zimie też załączamy klimę co jakiś czas, aby sprężarka się nie zastała.

Nie da się włączyć klimy poniżej kilku stopni.

Crash, opowiadasz jakieś herezje! Czywiscie ze sie da. Kazdy LEPSZY artykul o uzytkowaniu klimatyzacji mowi o tym aby uzywac jej rowniez w zimie, a nie tylko w lecie! Pogoogluj skoro nie wierzysz.

Offline

 

#20 2017-09-09 12:28:24

 Crash

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2014-03-21
Posty: 214
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AJM
Moc [KM] :: 115

Re: Climatronic

A na czym polega używanie klimatyzacji zimą skoro kompresor klimatyzacji nie załączy się jeżeli temperatura otoczenia jest niższa od 5-7 stopni?

Offline

 

#21 2017-09-09 12:57:08

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Sz. K. Crash - posiadasz nie pełną wiedzę na temat działania klimatyzacji.
Oczywiście że zimą włączymy klimatyzację! I zgadza się, przy temp 5-7 C sprężarka się nie załączy - ale mówimy tu o temp. wewnętrznej auta.
Ty zaś, jak znakomita większość kierowców - odnosisz to do temp. zewnętrznej. A to pomyłka, lecz nie błąd I wiedzę czerpiesz z instrukcji producenta auta - o zabezpieczeniu parownika przed nadmiernym oblodzeniem w niskich temperaturach. Czujnik z którego sterowany jest sygnał dla kompresora znajduje się w kabinie.
Jeśli dobrze pamiętam w lewej krateczce panelu klimatyzacji w Golfie.
Wystarczy nagrzać na obiegu wewnętrznym auto, i potem włączyć klimę.
Oczywiście nie robić tego przy ostrych, siarczystych mrozach ( oblodzenie parownika ), ale w jakiś słoneczny, bardziej ciepły dzień - gdy auto postoi na słoneczku, ew. jakaś chwilowa odwilż.
Niech sobie klima pochodzi te 10-15 minut na minimalnym chłodzeniu. Zabieg taki raz na tydzień spokojnie wystarczy, lub częściej gdy jeździmy dużo i auto jest nagrzane.
Problemu nie mają Ci co posiadają garaż ( nie blaszak ), tam zawsze cieplej...
Jeśli są uwagi co do mych wypocin - Google - "jak włączyć klimatyzację zimą".
A teraz idę...
PS. Zapomniałem o pytaniu o sens włączania klimatyzacji zimą...
A sens ma to zasadniczy przed latem.
Sprężarka się nie zastoi, zostaje przesmarowana, a wraz z nią cały układ.
Nie oddzieli się olej od czynnika - w lecie możliwe zatarcie.
Klimatyzacja bardzo dobrze osusza kabinę z zimowej wilgoci, której jest znacznie więcej przez buty i ubranie w śniegu.

Ostatnio edytowany przez TataNka (2017-09-09 13:09:30)


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#22 2017-09-09 13:30:28

 Crash

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2014-03-21
Posty: 214
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AJM
Moc [KM] :: 115

Re: Climatronic

Różne źródła podają, że chodzi o temperaturę zewnętrzną, a nie wewnętrzną, co jest logiczne.
W Golfie czujnik temperatury zewnętrznej jest w lewej kratce zderzaka i gdy go podgrzejemy to klima oczywiście się włączy, ale nie jest to zbyt rozsądne. Jak ktoś nie ma ogrzewanego garażu to zawsze może pojechać na parking jakiegoś centrum handlowego.

Offline

 

#23 2017-09-09 13:37:54

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

A po diabła klimatyzacji czujnik temp zewnętrznej ????????
Jak w lecie na zewnątrz jest 30 C, a w kabinie 50 C ???
Co klimatyzacja ma chłodzić ?? Otoczenie czy kabinę ???
Klimatyzacja opiera się na czujniku temperatury wewnętrznej.
Crash, nie czytaj forów motoryzacyjnych, tylko artykuły techniczne!
np: http://moto.pl/Porady/1,115894,12803954 … _zima.html

Ostatnio edytowany przez TataNka (2017-09-09 13:39:32)


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#24 2017-09-09 15:32:27

 Crash

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2014-03-21
Posty: 214
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AJM
Moc [KM] :: 115

Re: Climatronic

A no po to, że blokada oparta jest na czujniku temperatury zewnętrznej, a gdy tam jest odpowiednia temperatura to przydaje się czujnik temperatury wewnętrznej.
Polecam przejrzeć Etke, bo tam są informacje producenta, a nie jakiegoś redaktora. 😂

Offline

 

#25 2017-09-09 16:47:49

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

A niech Ci będzie...
Podstawa to, Abyś klimę po zimie miał sprawną.
Ktoś inny ma zdanie identycznie jak Kolega Crash ?? Tak ?
Więc należy uważać że klima w zimie to zbędny balast kilogramów... skoro sprężarki klimatyzacji od +7 C do ujemnych nie można włączyć...
Nie ma żadnej blokady, jest zabezpieczenie - na wyrost...
Kuźwa tym się dręczysz... a EGRa na 99,999999 % do N... Masz zaślepionego, z katalizatora to jeno puszka została - rodem z Allegro... - bo typ napędu: Diesel.
I w tym się Etką nie przejmujesz...

Ostatnio edytowany przez TataNka (2017-09-09 16:53:25)


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#26 2017-09-09 17:21:25

 Crash

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2014-03-21
Posty: 214
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI AJM
Moc [KM] :: 115

Re: Climatronic

Póki co mam sprawną. Tym samym autem jeżdżę od 4 lat i nie ma z klimą żadnych problemów.
Ja się tym kolego nie dręczę tylko mówię jak jest. Nie musisz się z tym zgadzać. Nie mój biznes.
Oj wychodzi z Ciebie typowe polskie cebulactwo. Wyobraź sobie, że 3 lata temu kupiłem fabrycznie NOWY EGR Wahlera, bo stary się zepsuł.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= … generation
Tu możesz sobie zobaczyć co robiłem w aucie i jakimi detalami się w nim zajmowałem o których Ty w życiu nie pomyślałbyś. 

Offline

 

#27 2017-09-09 19:04:01

 tyski1

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961035.gif

Skąd: Podkarpackie
Zarejestrowany: 2015-03-23
Posty: 283
Punktów :   
Silnik :: 1.9 TDI (AXR)
Moc [KM] :: 101
Rok :: 2003
Imię :: Wojtek

Re: Climatronic

Panowie, każdy ma swoje zdanie i ma do tego prawo uszanujcie to i zakończcie tą pisemną pyskówke. Crash, skoro uważa że w zimie nie włącza się klimy to niech tak robi, TataNka ma inne zdanie i bedzie ją wlaczal (podobnie jak ja). Pozdrawiam i miłej niedzieli 

Offline

 

#28 2017-09-10 13:25:19

 TataNka

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961065.gif

768002
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 2013-11-22
Posty: 1628
Punktów :   59 
Silnik :: 1.8 20V Benzyna - AGN
Moc [KM] :: 92KW/125KM
Rok :: 1999
Imię :: Mirek / Jastrząb / Piorun

Re: Climatronic

Crash, za radą Kolegi tyski1, Proponuję 
Za godną, i o niebo lepszą polemikę niż nasi politycy. Za obronę zdania, i trwanie z uporem...
Pozdrawiam Wszystkich.


Bez aplauzu za punkty! Cieszy mnie że pomogłem...

Offline

 

#29 2017-09-10 16:45:20

cyrro512

http://www.golf4.pun.pl/_fora/golf4/gallery/2_1422961017.gif

Skąd: pomorskie
Zarejestrowany: 2014-11-15
Posty: 95
Punktów :   
Silnik :: 1.4 16v axp
Moc [KM] :: 75
Rok :: 2002

Re: Climatronic

TataNka z tego co pamietam miales fiata marea (ja tez) i tam rowniez nie zalaczyles klimatyzacji ponizej 7 stopni i odpowiadal za to czujnik temperatury zewnetrznej. Czujnik temperatury wewnetrznej byl uzywany w trybie automatycznym do sterowania sila, temperatura nawiewu i zalanczania sprezarki gdy temperatura we wnetrzu byla wieksza niz zadana. W trybie manualnym nie byl brany pod uwage. Z drugiej strony gdyby takiej blokady przez czujnik temperatury zewnetrznej nie bylo, jaki bylby sens schladzania zimnego powietrza z zewnatrz skoro na wylocie z kratek i tak uzyska sie pewnie rowniez okolo 7stopni.

Ostatnio edytowany przez cyrro512 (2017-09-10 18:38:44)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
wzory zaproszeń ślubnych ręcznie robione zaproszenia zaproszenie na komunię tekst Blow OFF Kantory Rzeszów implanty Szczecin Wszywki żakardowe metki odzieżowe