Golf 4 Klub Polska
Witam serdecznie.
Z góry zaznaczê, ¿e jestem tu nowy i je¶li co¶ zrobi³em nie tak, to przepraszam i proszê o wybaczenie
Do rzeczy. Je¿d¿ê seryjnym Golfem IV 1,9 TDI 110 kucy, aktualnie mam za³o¿one zimówki 165x65 r15, do tego oryginalne felgi seryjne VW 15 cali, szeroko¶æ 6.0, rozstaw 5x100 i odsadzenie 38.
Z racji, ¿e moje letnie oponki zakoñczy³y swój ¿ywot, pomy¶la³em ¿eby zakupiæ co¶ wiêkszego + felgi 16. No i teraz mam dylemat. Jaki rozmiar opon musi byæ oraz jakie felgi ¿eby to wszystko pasowa³o? Wiem tyle, ¿eby braæ oponki o parametrach 205/55 r16, tylko teraz co z felgami, jakie dane musz± mieæ ¿eby to wszystko da³o siê z³o¿yæ do kupy?
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach i liczê na wasz± pomoc. Pozdro!
Oryginalne dane alufelgi na 16 cali to szeroko¶æ felgi 6,5 cala i odsadzenie ET42. Na googlach mo¿esz znale¼æ kalkulatory et i podasz sobie dane jednej felgi i np drugiej jak jak±¶ znajdziesz no i bêdziesz widzia³ czy felga ci wychodzi czy wchodzi bardziej w samochód. Ja alufelgi mam 16 cali szerokie na 7 cali i z odsadzeniem ET 35. Tak¿e szukaj felg i przeliczaj
No w³a¶nie najwiêcej jest tych z ET 42, a ja znalaz³em fajne z 38. Z kalkulatora wynika, ¿e te 38 bêd± wchodziæ 4mm g³ebiej do wewn±trz i czy tak mo¿e byæ?
W³a¶nie za bardzo nie wiem jak patrzeæ na to ET, czy dana felga wejdzie i nie bêdzie np. za du¿a..
Nie bêd± wchodziæ do wewn±trz tylko na zewn±trz. Im mniejsze et czyli za³ó¿my ¿e masz 2 takie same felgi co ich szeroko¶æ wynosi 6 cali tylko jedna ma et 42 a druga ma 38 to ta druga z ET38 bêdzie wychodziæ o 4mm na zewn±trz auta. Ale gdy masz ró¿ne szeroko¶ci felgi to trzeba liczyæ. Zimowe mam felgi 6 calowe i z et38 ale letnie mam 7 calowe z et35. I z tego wychodzi ¿e przy zmianie kó³ z zimowych na letnie to felga mi wchodzi do wewn±trz 3mm ale te¿ wychodzi o 9mm na zewn±trz auta. Poczytasz trochê to za³apiesz. Mia³em kiedy¶ oryginalne alugelgi 16 calowe z et42 i szeroko¶æ felgi 6,5cala ale nie podoba³y mi siê bo wchodzi³y mi do wewn±trz samochodu i dlatego je sprzeda³em a poszuka³em i kupi³em te co teraz mam.