Golf 4 Klub Polska
Witam serdecznie. Zakładam temat, by nie było wątpliwości co do tego iż dużo się pytam a nawet nie posiadam samochodu. Otóż chciałbym Wam zaprezentować mojego MK4 Variant. Jest to samochód z 1999 r., w Polsce już jakieś 2 lata. Jednostka napędowa to zwykły 90 konny silnik TDI na pompie wtryskowej (VP). Nie ma w sobie nic specjalnego. Żadnego climatronic, centralnego zamka, czy ESP. Wspomaganie kierownicy i ABS ma, i to mi na chwilę obecną wystarcza. Ostatnio założyłem do niego radio JVC (KD-G162). Ogólnie golf wygląda fatalnie przez przedni i tylny zderzak oraz klapę bagażnika, ale wszystko będzie zrobione.
W planach:
- zderzak bez wcięcia na rejestrację (choć jeszcze nie wiem)
- ciemne lampy przód + 2x kierunkowskazy
- ciemne lampy tył (Albo zostaną ORI, też nie wiem)
- białe kierunkowskazy
- duże prawe lusterko
- czarne żeberka w grillu
- usunięcie oznaczeń z tylnej klapy
- listwy, klamki i dokładki w kolor samochodu (możliwe, że wygładzenie listw)
- dokładka zderzaka ARL (GTI V6)
- wiadomo -> felga i gleba
- antena FM od MK V
- montaż elektryki szyb
- centralny zamek
- skórzana trójramienna kierownica
- podgrzewane i elektrycznie regulowane czarne skóry
- podgrzewanie lusterek
- polerka lakieru
- tempomat (może)
- ori nawigacja
- podstopnica, pedały gazu, sprzęgła i hamulca, wycieraczki, gałka i mieszek od zmiany biegów oraz dźwignia hamulca ręcznego w deseń R32
- lotka od R32
A oto pierwszy zakup. Czujnik ABS w lewym tylnym kole się zepsuł, więc trzeba było go wymienić na nowy
Oraz sprzęt audio:
Wzmacniacz:
I skrzynia:
2012-04-14
Jedna sobota, kilka godzin pracy z suszarką, śrubokrętem, papierem ściernym, korektorem z pędzelkiem w kolorze lakieru oraz tatą i dziadkiem. Jak pewnie idzie zauważyć, golf jest w trochę innym stanie, tak jakby... lekko odpicowany. Z resztą oceńcie sami:
A tutaj widać co skrywa pod maską:
Za jakieś 2 tygodnie planuję robić rozpórkę, materiały już mam, pozostaje mi tylko ugadanie się ze spawaczem, który mi to zespawa i czas na pomalowanie jej na granatowo.
2012-05-21
Rozpórka rozpórką, ale w upalną sobotę Rafałowi się trochę nudziło, więc wypolerował dekory na czarny połysk. Nie jest to czymś wielkim ale zawsze nadaje to miłego dla oka widoku. Najpierw zdarłem tą "pseudo-gumę" a później szmatką przecierałem do połysku. Żmudna robota, ale efekt jest zacny. Z resztą, sami zobaczcie:
Przed:
Po:
Całość:
2012-06-01
Karty na sezon 2012 odkryte:
2012-06-08
Małe czyszczenie (Po lewej jak jest, a po prawej jak było):
2012-06-14
W międzyczasie sprawdzenie na ile mogę odświeżyć kolor na wozidle:
2012-06-18
Efekt końcowy czyszczenia:
Było/b]
[b]Jest:
Adaptery już w drodze, ponieważ rozstaw niestety nie ten sam co u mnie. Ale w piątek powinno być uaktualnienie tematu. Aczkolwiek nic nie obiecuję!
2012-06-19
Dzisiejszy dzień pozytywnie mnie zaskoczył, bo adaptery dotarły do moich rąk. Także jakby nie patrzeć, aktualizuję temacik i dorzucam kilka nowych foteczek jak felgi prezentują się na samochodzie :
Różnica między starym kołem (po prawej), a nowym (po lewej):
I reszta fotek:
Za jakiś czas gwint i polerka lakieru. Może w końcu uda mi się tez zrobić tą rozpórkę. Zobaczymy co to będzie
2012-06-29
Papier ścierny 2500, woda, pasta Tempo i dużo wolnego czasu:
Następne rzeczy wkrótce
Ostatnio edytowany przez Pae (2012-07-08 09:10:31)
Oceńcie sami jak wygląda teraz, a jak wyglądał wcześniej
Aktualizacja
lepiej znacznie, ogólnie pasują
Aczkolwiek nie to co u Ciebie miodek
te plastiki - niezła robota, aż sam to zrobie u siebie bo też mam porysowane. mówicie, żeby zedrzeć jedną warstwe i czyścić i czyścić i czyścić? jaką szmatą? ostrą czy flanelą?
Akurat ja zdrapywałem wierzchnią warstwę "pseudogumy", następnie przecierałem kilka razy mokrą szmatką, aby zmyć taki jakby klej, a dopiero później tarłem to zwykłym starym prześcieradłem i efekty jak widać. Z pastą polerską wyjdzie jeszcze lepiej, gwarantuję. Ale uważaj na to jak będziesz tarł, bo te plastiki są strasznie delikatne i łatwo je przytopić gdy nie trzesz ręką, tylko jakimiś narzędziami!
Ps. No i najlepszą szmatką będzie koszula flanelowa, jest miękka i dobrze się nią poleruje. Ja niestety nie miałem takiego czegoś i miałem trochę pod górkę
Ostatnio edytowany przez Pae (2012-06-19 03:29:42)
Extreme, tak też można
Aktualizuję!
Na glebe z nim bo sterczy strasznie wysoko
No raczej
Efekt dla mnie dobry:D
Ja bym jeszcze wywalił te pomarańczowe kierunki z błotnika, a na ich miejsce wstawił jakieś dymione itp
Ja osobiście preferowałbym białe, ale to już estetyka. Najpierw muszę go zglebić
Aktualizuję
Długo mnie tu nie było, dlatego powiem coś co może Was zaskoczyć. Golfik poszedł w odstawkę z powodu nowego projektu zakupionego na ostatnich wakacjach. Nie będę opisywał szczegółowo co się działo, ale umieszczę tylko jego zdjęcie.
Polski Fiat 125p
Tak więc, skoro Fiat jest już ukończony, to teraz czas wziąć się za Golfinkę. Tu i tam powychodziła ruda franca, ale to chwila roboty i jej nie będzie. W każdym razie układ hamulcowy zrobiony na nowo, silniczek gra jak należy, zawieszenie itd. - OK. Teraz muszę podratować go blacharką, ale to kwestia czasu. Powoli i mozolnie zbieram też na gwint i jakąś dobrą felę, ale nie mogę się jeszcze zdecydować na jaką. Chętnych proszę o jakieś propozycje co do tych felg. Miło znowu do Was powrócić. Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w modach!
Dzięki Panowie! Miło znowu zobaczyć Wasze ksywy przy postach. W miarę upływu czasu i postępów w upiększaniu Golfa będę umieszczał tutaj relacje ze wszystkich prac. Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia dla wszystkich!
Fiacik extra ! Teraz golfine na glebe,życze powodzenia w modach i dużo $$
O Golfa też trzeba dbać.
Wczoraj miałem przy nim dużo roboty. Mianowicie okazało się więcej rudy niż się spodziewałem. Na szczęście wszystko już wyczyszczone i zaimpregnowane pod malowanie. Felgi stalówki również poszły w czyszczenie, zabezpieczenie i malowanie na czarny mat, tak samo jak piasty i tylna belka, którą już atakowała rdza. Tarcze hamulcowe przeczyszczone, klocki z tyłu wymienione i zdawałoby się, że to już koniec przy kołach... A tu niespodzianka! Prawa tylna sprężyna pękła przy górnym odboju i trzeba ją wymienić, bo strach jeździć! Na szczęście jest już u mnie i czeka na wymianę jak tylko zrobi się sucho i cieplej.
Zdjęcia napraw i wymiany umieszczę za jakiś czas jak zrobi się pogoda.
Co do Kanta, to jeszcze trzeba zrobić w nim kilka rzeczy, ale to tylko kwestia czasu i oczywiście pieniędzy.
Ogólnie projekt Golfa trochę się zmieni i może Was nieco zaskoczyć. Mianowicie chodzi mi o to, żeby wyglądał strasznie i ponuro. Może to głupio zabrzmi, ale chcę uzyskać piekielną odmianę Golfa IV. A co z tego wyjdzie? Zobaczymy
Modyfikacje Golfa anulowane. Powód osobisty. Proszę temat o zamknięcie lub usunięcie. Pozdrawiam.
No w sumie autko jest nadal w moim posiadaniu, więc w sumie masz rację :-)
Honza napisał:
fele konkret
Ale co w nich konkretnego??
Konkretny to jest Fiacik TO jest maszyna no nie ma oka które nie zmieni kierunku i nie spojrzy się na tego dupowoza ;p
300km jest w zasięgu każdego TDI.
Czip tuning, Porting, Wtryskiwacze, Fmic, Tip, GTB, Hybrydy. Wzmacnianie dwumasowych kół. Hamownia dynomet 4x4. Przygotowanie od podstaw auta na 1/4 mili.
Chcesz być w czołówce pisz na PW. >>>Mazowieckie<<<
Eizon napisał:
Honza napisał:
fele konkret
Ale co w nich konkretnego??
Konkretny to jest FiacikTO jest maszyna no nie ma oka które nie zmieni kierunku i nie spojrzy się na tego dupowoza ;p
fele oczywiście na fiaciku ten rant
Witam wszystkich! Otóż projekt Fiacika ma się dobrze
Ostatnio doszły mu chrom-kierunki, ktorych z powodu braku czasu jeszcze nie założyłem i nowe koło na przyszły sezon. Zawieszenie przód obniżone na tylnych sprężynach od malucha, a tył idzie na sklepanie i dołożenie jeszcze jednego pióra do resora dla uzyskania większej sztywności.
Zdjęcia (jeszcze na pustakach):
Spy photo:
Dzięki, tu jeszcze jedna fotka w całej okazałości
No piękny jest !
Działają fotki
Ostatnio edytowany przez kamil20392 (2014-03-17 20:34:33)
obydwa ładne ale fiat robi większe wrażenie niż golf
Projekt Kanta ukończyłem i sprzedałem. Chwila odpoczynku od dłubania przy samochodach i później zabieramy się za Golfa. pozdrawiam.