Golf 4 Klub Polska
Poszukiwania dobiegły końca. 25.04.2015 coś koło godziny 15 stałem się nowym posiadaczem Golfa 4. Początkowo miała być wersja SDI, ale te co oglądałem albo miały ubogie wyposażenie albo była strasznie zajechane. Później wybór padł na TDI 90 KM, ale też zawsze coś nie pasowało. Założyłem sobie, że pewnego budżetu nie przekroczę i będę szukać/czekać. I wtedy pojawił się on Tak od niechcenia umówiłem się na spotkanie aby zobaczyć to cudo na własne oczy. Po oględzinach doszedłem do wniosku, że plusy przemawiają za drobnymi minusami więc nie ma co kombinować tylko trzeba brać.
DANE OGÓLNE
Rok produkcji: 1998
Silnik: 1.6 8V AKL
Moc: 74 KW | 101 KM
Skrzynia: 5-biegowa |manualna
Rodzaj paliwa: Benzyna + LPG
Przebieg: W dniu zakupu ok. 243 000km
Drzwi: 5
Wersja: Comfortline
Kod lakieru: LA5G
HISTORIA
Sprowadzany w 2007 roku z Niemiec. 2 właścicieli do tej pory. Przebieg wygląda na autentyczny biorąc pod uwagę wpisy w książkę oraz stan wewnętrzny auta. Oglądałem z przebiegiem 260k, a wyglądały zdecydowanie gorzej.
WYPOSAŻENIE
- ABS
- Climatronic (sprawny )
- 4 elektryczne szyby
- Centralny zamek z blokadą wewnętrzną
- Elektryczne, podgrzewane lusterka
- Wspomaganie kierownicy
- Immobiliser
- Alarm
- Welurowa, jasna tapicerka
- Podłokietnik przód
- Regulacja wysokości świateł
- Regulacja wysokości siedzeń kierowca+pasażer
- Regulacja kierownicy w dwóch płaszczyznach
- Regulacja oparcia w odcinku lędźwiowym
- Składana tylna kanapa
- Dwa uchwyty mocujące kubki z przodu
- Dwa uchwyty mocujące kubki z tyłu
- Gniazdko zasilające 12V w bagażniku
- Wycieraczki przednie z 4-stopniowym cyklem pracy
- 4 poduszki powietrzne
- Podświetlane osłony przeciw słoneczne
- 2 kluczyki
- Książka serwisowa z Niemiec i faktury za naprawy w Polsce
- komputer MFA
- Domykanie szyb z kluczyka
PLUSY
- rozrząd zrobiony Listopad 2014
- olej wymieniany Marzec 2015
- instalacja gazowa ważna jeszcze 7 lat
- 2x nowe opony wielosezonowe i 2x nowe opony zimowe
- jeździ
- stan ogólny dobry jak na 17-letnie auto
MINUSY
- drobne otarcie na drzwiach pasażera przód
- mniejsze bądź większe ubytki na lakierze i słabo pomalowane
- pęknięty wkład lusterka od strony kierowcy
MODYFIKACJE
- zakup póki co w miarę sensownych kołpaków (docelowo alufelgi)
- wymiana mieszka
- zdrapanie gumy z wewnętrznych klamek i innych elementów
- pozbycie się naklejki oraz 1.6 z klapy
- wypranie tapicerki
- wycieraczka tył z MK5
- zakup 2x nowych opon letnich
- zakup 2x nowych opon zimowych
- walka z rdzą, poprawki na lakierze, malowanie
- polerka
- oryginalne radio z zmieniarką
- wymiana klamki bagażnika
- wymiana bata anteny na rekina
NAPRAWY
- wężyk spryskiwaczy z tylnej szyby, chyba dziura, bo płyn zostaje na asfalcie
- wymiana filtru kabinowego, powietrza, benzyny, bo to grosze kosztuje
- regulacja LPG, tak zapobiegawczo
Pierwsze modyfikacje to będą te, które najmniej kosztują. Po zakupie auta mój portfel musi trochę odetchnąć. Tablice, skarbówka itd. też kosztują. Zakładając, że nie będzie większych problemów z użytkowaniem planuję pojeździć golfem tak z 3 lata, a może i dłużej. Takich samochodów jak kiedyś już niestety nie produkują.
GALERIA PO ZAKUPIE
Ostatnio edytowany przez soberpl (2015-04-27 19:01:26)
A teraz kilka pytań:
1. Polecany sklep z mieszkiem i taką aluminiową ramką?
2. Filtr powietrza, filtr kabinowy, filtr benzyny - czy coś jeszcze pominąłem?
3. Nie zwróciłem uwagi na wskazówkę benzyny, ale tak jeżdżąc sobie po mieście z włączoną klimą nagle opadła na rezerwę. Czy klima zjada benzynę jeżeli jeżdżę na gazie?
4. Jak zdjąć czarne wykończenia (ten plastyk skóro podobny) przy drzwiach zaraz przy szybie od wewnątrz. Wygląda jakby nie do końca był spasowany.
Ostatnio edytowany przez soberpl (2015-04-26 14:59:49)
Ładna jednostka. Faktycznie trochę dojechana na zewnątrz, ale na pewno to zrobisz porządnie
Sam silnik w sobie jest okej, ale nie jest oszczędny, ale masz LPG. Druga sprawa, że lubi pić olej, oczywiście nie ma takiej reguły, że każdy. Ale wiele użytkowników z tą jednostką ma ten właśnie problem, ale nie ma tragedii
1. Ja zamawiałem stąd: http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-m … 70539.html Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu.
2. Z filtrów to wszystko, bo olejowy zmieniany zapewne przy wymianie oleju.
3. Jak już ma wzrosnąć spalanie to tego na czym aktualnie jedziesz czyli LPG.
4. O który plastik Tobie chodzi?
Troszkę poprawek lakierniczych i będzie dobrze, założysz jakiego aluska z oponkami i samochodzik będzie całkiem inny
fajny golfik tylko sporo pracy przed tobą ale dasz rade i musowo jakaś felga ew ładny kołpak chociaż bo ta stal razi w oczy.
Co do 4 punktu nie wiem oto ci chodzi ta uszczelka pomiędzy boczkiem a szybą od wewnątrz jeśli oto ta część schodzi normalnie po zdjęciu boczka
Podoba mi kolor wnetrza-jest taki KONTRAST (nie za jasny nie za ciemny-idealny) pomiedzy typowym czarnym wnetrzem a całkiem jasnym (tez ładnym dla oka lecz trudnym w utrzymaniu go w nienagannej czystosci).Puki co to tez polecam załozyc kołpaki na stalowki ale tylko ory-bez typowych "Kauflandowych"
Tak jak sam zainteresowany-autko ma 17 lat wiec niema co cudow oczekiwac.
Dzięki wszystkich za odpowiedzi i miłe słowa. Będę walczył. Co do 4 punktu to zrobię zdjęcie i wkleję, żeby było wiadomo o co mi chodzi. Co do kół to póki co kupię kołpaki, bo jak już pisałem muszę trochę odetchnąć finansowo. Myślałem nad takimi: http://allegro.pl/kolpaki-14-cali-vw-nr … 92128.html Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale jakbyście mieli trochę czasu to z chęcią poznam Wasze propozycje (najlepiej z allegro).
Na tym linku co podałes sa kołpaki 14" a Ty potrzebujesz 15" (no chyba ze masz wlozone 14") wiec nieda rady ich załozyc
mi się wydaje ze 14 ma
Mi też się wydaje że to 14", duży balon jak na 15" bardzo dużo pracy przed Tobą, zresztą jak przed każdym co do pobierania oleju w tych silnikach... liczyłem na to że właśnie te silniki na to nie cierpią, ale się przeliczyłem... mój już po remoncie oby Ciebie to nie czekało
soberpl napisał:
Wersja: Highline
Chyba Cię poniosło z pisanie wersji wyposażenia ... highline to to nie jest... lampy tył nie są dymionie, listwy nie są polakierowane w kolor nadwozia, kierownica nie jest trój ramienna ( a taka jest zazwyczaj) ale zawsze jest kierownica, osłona hamulca ręcznego pokryte skórą, kierunki boczne w highline nie były pomarańczowe,
Koło to póki co 14.
para: całkiem możliwe, nie znam się na tyle aby się kłócić. Tak powiedział sprzedający, a podstaw aby mu nie wierzyć nie miałem. Ważniejsze dla mnie ogólne wyposażenie niż ta kierownica i dymione lampy z tyłu.
Odnośnie pytania numer 4. Ukradłem zdjęcie z internetu:
Jak zdjąć tę czarną część?
Musisz popatrzyć czy są tam jakieś zatrzaski, delikatnie podważać, ale nie mocno, żeby nie połamać. Czy na pewno tak jest to nie wiem, bo nie rozbierałem tego "nic na siłę, wszystko młotkiem" a co do wersji, to zobacz czy masz naklejkę w kole zapasowym, tam powinieneś mieć wersję opisaną.
ta czarna część schodzi razem z całym boczkiem a boczek jest przykręcony na dwie śruby w rączce i bodajże 4 3 na dole 1 jedna po lewej wyżej tam gdzie to czarne reszta to zatrzaski jak zatrzaski puszczą to podnosisz boczek wychodzi z uszczelki gumowej przy szybie i tyle trochę chaotycznie napisane ale myślę ze to coś ci rozjaśni
Tutaj masz rodzaje wyposazenia oraz edycji--> http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/ porownaj i bedziesz wiedzial
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=457148 Na początku masz kilka zdjęć w jaki sposób zdemontować ten boczek, o który Tobie chodzi. Element czarny z tego co wiem nie jest demontowany, jest to całość.
Sprawdziłem te wersje, na kartce w bagażniku nic nie jest napisane. Skoro nie Highline to pewnie jedno niżej Comfortline. Zresztą czy to ważne? Dzięki za rady i tutorial. Muszę skombinować Torx20.
soberpl napisał:
... Zresztą czy to ważne? ...
Oj czasami na forum to podstawowa rzecz-ot tak ładnie brzmi/dobrze wrzuca sie na wzrok (bardziej porywajaca niz moja wersja "basis").
soberpl napisał:
Zresztą czy to ważne?
W niektórych przypadkach ważne bo sprzedawca jak w twoim przypadku powiedział że to Highline przez co zawyżył cenę samochodu a tak naprawdę to gorzej wyposażona wersja która mogła być tańsza o kilka stówek.
soberpl napisał:
- Książka serwisowa z Niemiec i faktury za naprawy w Polsce
W książce również jest naklejka na pierwszej stronie ( ta sama która powinna być w bagażniku) - i na niej jest napisane jaka to wersja, chyba że sprzedający zrobił swoją (nową) książkę ....
soberpl napisał:
Zastanawia mnie skąd wziąłeś tą informacje skoro nie masz wlepy ??? Tak poinformował Cię sprzedający ?
para napisał:
soberpl napisał:
Zastanawia mnie skąd wziąłeś tą informacje skoro nie masz wlepy ??? Tak poinformował Cię sprzedający ?
Nie napisał że nie ma wlepy, napisał że nie ma na niej informacji o wersji
Ja mam już 2 golfa z taką samą wersją wyposażenia czyli BASIS tak mam na naklejkach a wyposażenie jest jakby po trochę z każdej wersji. I raz zabrałem się żeby te cyferki odkodować co są na tej naklejce ( i też to sobie sprawdź) i wychodziło to co na niej było to miałem w aucie. Tylko nie wiem po co piszą BASIS jak tzw. golasem nie jest.
A ja znów mam HIGHLINE'a, a paru rzeczy mi w nim brakuje
dokładnie u mnie też pisze basis a na basis to mi nie wygląda Jest tyle wersji wyposażenia golfa że masakra.
Najważniejsze że jeździ, hamuje i skręca!
dominik9393 napisał:
Najważniejsze że jeździ, hamuje i skręca!
Polać mu! Dobrze prawi
para: naklejkę mam w bagażniku, w książce jest ta sama, tylko nie ma nic na niej o wersji napisane.
Jakaby to wersja nie była to ma dla mnie wszystko co potrzebne, a do tego jeździ, hamuje i skręca!
Ostatnio edytowany przez soberpl (2015-04-28 14:23:25)
Co do ilości wersji mkIV, to jest ich kilka:
Basis
Trendline
Comfortline
Highline
GTi
Ale każdy kupujący na swoje życzenie i posiadający więcej gotówki w portfelu mógł sobie skonfigurować na swój sposób każdą z wersji. Dla przykładu podam, że mam wersję BASIS czyli konkretny golas, tak jest na naklejkach. Ale w tej wersji kupujący samochód z salonu dołożył różnego rodzaju dodatki, które można sprawdzić o tutaj: http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/ klikając wersję BASIS macie wypisane co w niej było. Klikając na kolejne możecie wyczytać o takich bajerach co macie u siebie w samochodzie, a nie są one wypisane w wersji BASIS. Ot cała filozofia
Panowie chcę kupić wkład lusterka od strony kierowcy. Niebieskie, podgrzewane. Oglądam na allegro, a tam niby jedne i te same, a cena różna... Raz taniej raz drożej. Czy ktoś wspomoże linkiem z 100% pewnością, że te będzie dobre?
http://www.car-line.org.pl/pl/p/VW-GOLF … bieski/238 to jest zamiennik lub co polecam bardziej aczkolwiek kosztowniejsze to zakup ory w aso vw najblizszego w Twojej okolicy (napisz maila z podaniem swojego vin'u).
Ja jak cos potrzebuje do golfa,to pisze @ do aso i zamawiam majac pewnosc,ze dana czasc jest 100% dobra.Z zamiennikami to jest loteria-jedne podejda inne bedzie rzeźba w g#*^ie (poczytaj sobie "głebiej" forum).
Daj znać to i jak kupię z tego sklepu do prawego dużego lustra niebieskie. Bo zamówiłem na innej stronie (w tej samej cenie) i nie mają tego na stanie i nawet łaskawie mnie nie poinformowali o tym, tylko jak sam zadzwoniłem gdzie moja przesyłka
Trochę do przodu Lusterko wymienione, sklep polecam, podgrzewanie działa. Kilka innych modyfikacji już się porobiło. Jak będzie ładniejsza pogoda to porobię zdjęcia.
Pytanie: czy po wyłączeniu zapłonu zawsze ma się świecić zegar (lewy zegar licznika) i przebieg (prawy zegar licznika)?
soberpl napisał:
Pytanie: czy po wyłączeniu zapłonu zawsze ma się świecić zegar (lewy zegar licznika) i przebieg (prawy zegar licznika)?
Nie wiem czy tak być powinno, ale też tak mam
W MK4 po wyłaczeniu zapłonu pokazuje godzine oraz przebieg (stały oraz dzienny).W pasku B5 tego juz niema czyli obie rzeczy gasna niewiem jak to jest w Borze.
U mnie po zaplonie nic nie swieci. Dopiero jak zapale pozycje to jakiekolwiek podswietlanie zegarow sie zapala